Vem bär ansvaret för din fysiska hälsa / ohälsa

Vem tycker du är ansvarig för att du mår fysisk bra, Stat, Landsting, Kommun, Arbetsgivaren eller du?

2002 lämnade regeringen in en proposition med ”Mål för folkhälsan” där ett av de elva målområdena är att öka den fysiska aktiviteten hos det Svenska folket. Folkhälsoinstitutet jobbar idag på olika sätt för att få den enskilde individen att bli mer fysiskt aktiv bl.a. har folkhälsoinstitutet ett möte i mars om hur infrastrukturen kan ändras för att öka den fysiska aktiviteten för landets invånare.

Sedan slutet av 90-talet har läkare ordinerat fysisk aktivitet på recept (FaR) istället eller i kombination med mediciner vid ett stort antal sjukdomsillstånd. Båda dessa exempel visar tydligt att stat och landsting börjar inse vikten av att vi alla blir mer fysisk aktiva. Tyvärr skriver läkarna idag ut alldeles för lite fysisk aktivitet på recept och detta beror definitivt inte på att det skulle saknas bevisning för hur effektivt det är med fysisk aktivitet mot sjukdomar, framför allt inom det metabola syndromet (vilket jag skrivit en del om i ett tidigare inlägg), utan snarare på tradition och andra orsaker. Det kommer att ta många år innan läkare, landsting och politiker tillfullo inser vikten av att vi alla blir mer fysiskt aktiva. Idag finns det tydliga bevis från forskning ( för dig som är intresserad av tydliga källor får gärna mail till [email protected] ) på hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att minska risken för och i många fall även att bli bättre om du redan har insjuknat inom följande sjukomar, Diabetes typ II, högt blodtryck, åderförkalkning, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, grovtarmscancer, måttlig fetma, slaganfall, mild ångest, måttlig depression, mm. Förutom dessa sjukdomar och några till har rätt utförd fysisk aktivitet positiv effekt på många problem med muskler, onda knän, värkande ryggar och andra ledproblem. En person har ett bättre immunförsvar och är därmed mindre sjuk samt betydligt piggare som tränad än otränad. 

Idag är det många arbetsgivare som satsar på friskvård för sin personal då de insett hur stor effekt det har för att för att minska kostnaderna för sjukfrånvaro. Jag tycker definitivt att arbetsgivaren skall subventionera och framför allt stötta och motivera sin personal till att vara mer fysiskt aktiv men har han/hon hela ansvaret?.

I mitt dagliga arbete med fysisk aktivitet och träning har jag väldigt ofta mött personer som avstått från att träna eller vara aktiva pga att deras arbetsgivare inte betalt eller att deras läkare inte har sagt att dom borde vara det. Vem är det som har mest att vinna på att du är mer fysiskt aktiv, Du, chefen, läkaren (landstinget) eller politikerna(staten)?

Staten, landstinget och arbetsgivaren kan vinna mycket på att Svenska folket blir friskare men det är definitivt du som har mest att vinna. Om du inte tycker att det räcker med att minska risken för ovanstående sjukdomar eller att bli piggare så att du orkar att ta vara på din fritid kan du ju fundera på hur mycket det kostar dig att vara sjuskriven en, två eller många dagar.

”De som tror att de inte har tid med fysisk aktivitet måste
 förr eller senare avsätta tid för sjukdom”
Edward Stanley (1826-1893)

Om du är fysiskt aktiv är det inte säkert att du är mindre sjuk det kommande året om du jämför men det senaste men för resten av ditt liv kommer du att ha förbättrat din friskhetstid avsevärt och detta kommer att spara dig mycket pengar.

Men de viktigaste och vanligaste orsakerna till att vara mer fysisk aktiv tycker jag är

  • Att orka mer och därmed får mer kraft till att vara ledig
  • Att vara starkare så att du förebygger skador mm.
  • Känslan efter en fysisk aktivitet eller träning
  • Att det är lättare att hålla vikten eller att kunna unna sig det goda utan att gå upp i vikt.
Alla har sin anledning och sin motivation till att vara mer fysiskt aktiv eller att träna så börja redan idag med att hitta din och kom igång direkt.


Vill du ha stöd och guidning på vägen

För dig som vill komma igång

För dig som är lite aktiv

För dig som tränar mycket

Kommentarer
Postat av: C.

Intressant blogg!
FaR och FYSS är definitivt något som borde utnyttjas mer. Men man får inte glömma att det kräver mer av patienten också, något som jag tror får många läkare att undvika att använda sig av det. För att snabbt se resultat (både för patient och läkare) är det enklare att skriva ut ett recept på piller. Vid FaR är det så mycket annat som påverkar och resultatet tar ofta längre tid på sig att visa sig.
Tyvärr är den enkla lösningen oftast att skriva ut ett recept på medicin och den enkla vägen är ju ofta den vägen som tas. Tyvärr.

Postat av: Siri

Schysst design du har på din sida. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2011-07-11 @ 03:22:42
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback