Maximalt syreupptag - kondition

Vad är maximalt syreupptag, vad begränsar syreupptaget och varför det är så viktigt för idrottare, elitmotionärer och även för motionärer kommer att beskrivas närmare i detta avsnitt.

Maximalt syreupptag.
Med maximalt syreupptag menas ofta ett testvärde som visar vår högsta aeroba kapacitet. Det i sin tur innebär den högsta hastighet eller belastning som vi kan hålla utan att få ackumulerad mjölksyra. Denna intensitet kan vi hålla i  ca 5-20 min (som ”normalt tränad”) men det går att träna upp sig så att vi kan hålla den i ca 60 min. Testvärdet som du får i samband med konditionstester, ex Cooper, Åstrand mfl, ger ett mått på hur mycket syre som kan transporteras ut till aktiv muskulatur, ex 4,0 l/min vilket för en 75 kg person ger 53,3 ml/kg/min. Det är det sista värdet som används då det är relaterat till kroppsvikten. Då vi i de flesta fall idrottar/motionerar bärandes på vår kroppsvikt så är det viktigt att ta hänsyn till denna.

För att förstå varför det är så viktigt med syresättningen skall vi titta lite närmare på kroppen och musklernas fysiologiska miljö och vi börjar i musklerna.

Muskelcellen
I musklerna finns det muskelceller eller muskelfibrer. Dessa långa fibrer bildar små buntar (fibriller) som i sin tur bildar muskelbukar. I dessa celler finns det stora mängder av proteiner(myosiner) som gör själva muskelarbetet. Dessa proteiner får energi till arbetet genom en energirik kemisk bindning som finns i ATP (Adenosin tri fosfat). Uppbyggandet av denna energirika bindning sker i en organell inne i cellen som kallas mitokondrier och som kan liknas med musklernas kraftverk. För att mitokondrierna skall kunna bygga ATP krävs det glykogen och syre. Glykogen är spjälkat från kolhydrater som vi får via kosten och finns lagrat i muskler och lever. Glykogenlagret i muskler och lever räcker för ca 1 timmes intensivt arbete vilket medför att det är viktigt att kolhydratuppladda och fylla på energin under tävlingen/matchen/träningen, framför allt om du vill prestera.
Syret finns i inandningsluften och transporteras via lungorna ut i blodet som pumpas vidare i kroppen med hjälp av hjärtat. Vidare transporteras syret ifrån blodkärlen till våra muskelceller i de muskler som jobbar. Skulle det inte finnas tillräckligt med syre i muskelcellen (dvs vi arbetar så hårt att det inte hinner komma tillräckligt med syre) så bildas mjölksyra (laktat). Precis på gränsen av vår förmåga börjar det ackumuleras laktat i cellerna och när det når en viss gräns börjar det svida i musklerna vilket beror på det låga ph-värdet (sur miljö), syre brist och en stor mängd restprodukter (ex metaboliter). När vi har fått mjölksyra måste vi snabbt sänka tempot rejält så att vi får återhämta oss.

Vad det är som begränsar syretillförseln till musklerna skall vi ta reda på genom att följa syrets väg från inandningsluft till muskler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback