Vad som begränsar vårat maximala syreupptag

Som jag skrev tidigare i texten så är tillgången till syre musklerna viktig för annars bildas mjölksyra och vi måste snabbt sänka tempot eller stanna. 
Man kan dela upp syrets väg i tre delar:
Ventilationen
Andningen och syrets väg till alveolerna i lungorna.
Här har de flesta människor en god överkapacitet och stora marginaler för att kunna andas in mer syre. Denna del i kedjan anses bara vara begränsande för extremt vältränade individer som Miguel Indurain, Gunde Svahn och Lance Armstrong, men aldrig för oss andra. Under en period såg man många idrottare som använde ”snarkplåster” för att öka sin kondition, men i de tester som gjorts har man inte kunna se att de skulle hjälpa. Däremot kan lungorna pga av rökning och dess följdsjukdomar vara kraftigt nedsatt i funktion.

Central cirkulation
Hjärtats förmåga att pumpa ut blodet anses vara den begränsande faktorn för en individ som börjar träna. Denna del tränas dock förhållandevis snabbt upp och kommer för de flesta att tränas upp snabbare än den…

…perifera cirkulationen.
Med detta menas kärlens och kapillärernas anpassning pga träning. Likaså att mitokondrierna blir fler och större tillsammans med att mängden enzymer som behövs vid förbränningen av syre och energi blir större.  Det är denna del av kedjan som tar längst tid att träna upp och tyvärr är det också denna del som försvinner snabbast vid ett träningsuppehåll. Vissa av effekterna är specifika dvs. blir så specialiserade för den aktivitet vi utför att vi bör träna rätt teknik och hastighet för att få ut det sista av träningen. Men många av effekterna sker även vid så kallad crossträning dvs. då vi tränar någon annan aerob aktivitet än den vi brukar.

Hur vi bör träna för att få dessa effekter
Den lågintensiva aeroba träningen (distansträning) ger effekter på hjärta, kärl, kapillärer, mitokondrier och enzymer. Men den högintensiva träningen ger i många fall en större effekt men framför allt blir effekterna på hjärtat större. Den högintensiva träningen ökar hjärtats volym och pumpförmåga mer än den lågintensiva träningen.
Det verkar också finnas ett sk. dos-respons förhållande för de flesta träningseffekterna vilket innebär att träningseffekten blir större vid en högre intensitet.

Utöver ovanstående effekter finns det vissa andra positiva effekter av att öka sin kondition (max VO2).

Kommentarer
Postat av: Syster Yster

Mycket bra och tydlig information. Jag och maken har idag köpt en Crosstrainer och letar därför info på nätet. Jag fick kraftig mjölksyra efter bara 2 minuter :)
Men jag förstår nu att jag ska fortsätta träna ändå så kommer det att bli allt bättre med tiden!
Tack


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback