Uppvärmning

Att det är viktigt att värma upp har du säkert hört ett otal gånger men vet du varför och hur du bör göra?

Anledning till att du skall värma upp är att öka din prestationsförmåga och att minska risken för skador.

Ur fysiologisk synvinkel är de viktigaste effekterna en höjning av kropps- och muskeltemperaturen, ökad enzymaktivitet, att syret snabbare avges från blodet, förbättrad ledsmörjning (av ledvätskan) och ökad svettkörtelaktivitet. För att uppnå tillräcklig muskeltemperatur krävs en uppvärmning på 10 min.

Inför ett högintensivt träningspass eller tävling  krävs en stegrande uppvärmning på 10-15 min med en belastning som avslutas nära den belastning du kommer att arbeta på.

Vid ett träningspass eller lopp på lägre intensitet räcker det med 10 minuters uppvärmning som avslutas i samma tempo som träningen eller loppet går i.

Uppvärmningen bör börja med an allmän del (ex cykel eller jogging) för att övergå till mer specifik. För ex en som skall styrketräna innebär det minst tio minuters cykel, rodd eller jogging i stegrande tempo, för att sedan följas av lyftning av vikter i olika. Därefter bör du tänja de muskler som skall vara aktiva och det är oerhört viktigt att du bara gör mjuka lugna tänjningar som är 10-15 s långa och inte riktigt sträcker till muskelns ändläge. Gör du längre sträckningar i tid och omfång får du en prestationsnedsättning och ökad skaderisk men vid rätt utförande ökar prestationsförmågan och skaderisken minskar.

Kom också ihåg att effekterna av uppvärmningen avtar inom 15 min efter det att du slutat och det är därför viktigt att hålla igång fram till start. Om du skall utföra en aktivitet som kräver att du skall tänka snabbt är det bra om du under uppvärmningen får jobba med båda hjärnhalvorna samtidigt vilket du gör vid ex indianhopp.


Kommentarer
Postat av: dave

tja bra skrivet men kunde dock varit längre , och mer beskrivande vad som händer i kroppen och vilka skador man kan få osv

2007-11-14 @ 22:51:50
Postat av: sara

mycket bra!

2008-02-28 @ 15:47:48
Postat av: Ludd

Håller med dave...
Mycket bra skrivet, men det kunde vara något längre och mer detaljerat.

2008-03-17 @ 20:14:35
Postat av: louise

bra information, men skriv mer utförligt som att varför man t.ex. ska ha samma tempo i slutet uppvärmningen som man ska ha när man tränar.

eller t.ex. varför man ska specifisiera sin uppvärmning med vad man ska göra på själva träningen osv.

Det skulle också vara trevligt om jag kunde få veta var du fått informationen från, för jag skulle behöva hitta lite fakta till ett skolarbete om uppvärmning.

:)

Bra skrivet.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback