”Hemligheten” att lyckas med träningen

Vilka faktorer är det som avgör resultatet av din träning?
·          Rätt utformad träning
·          Vila
·          Kost och vätska
·          Genetiska faktorer
Att träna effektiv och rätt är givetvis viktigt och för de flesta utöver går det alltid att förbättra och utveckla träningen till att bli bättre.
Men två oerhört viktiga faktorer som var och en för sig är lika viktiga som träningen är vilan – hur lång och av vilken kvalité och kosten -  hur mycket, vad och när du äter och dricker.
Av egen erfarenhet är det vanligt att många misslyckas med sin träning pga. att de tränar för mycket i förhållande till vilan och kosten.
När du tränar bryter du ned kroppen och det är när du vilar som kroppen byggs upp av de byggstenar du tillhandahåller genom din kost. Detta visar hur viktigt det är att äta direkt efter träning så att det finns byggstenar att återbygga kroppen med. När jag skriver om återhämtning är det just detta jag menar att kroppen (musklerna, senor, leder mm) skall återuppbyggas och förstärkas. För att visa balansen mellan dessa tre faktorer kan vi mäta resultatet av träningen som höjden av en triangel där basen består av träning och sidorna av kost respektive vila. Denna triangel skall vara liksidig för att uppnå bästa effekt.

 46006-4

Om du ökar mängden träning utan att förbättra varken vilan eller kosten är de troligt att det resulterar i ett sämre träningsresultat.

46006-5
Det är alltså viktigt att hitta den rätta balansen mellan träning, vila och kost. Hur mycket du behöver äta och med vilken kvallite beror på hur intensivt och hur mycket du tränar. Men även faktorer som ålder, kön och genetiska faktorer spelar en stor roll.
När det gäller vilan är det inte bara antalet timma som spelar en stor roll utan även vad du gör under dessa timmar. Som elitidrottande skidåkare bör du kanske inte gå en golfrunda på vilodagen och för en styrketränande kille med ambitioner att öka muskelvolymen är det olämpligt med sena nätter då även hur många timmar du sover spelar en stor roll.
För kvalitén av kosten innefattas mängd, sammansättning, vätska, hur ofta och vid vilka tidpunkter du äter.
Hur högt din triangel kan peka beror till sist på genetiska faktorer, du har ett medfött arv från dina föräldrar som avgör på vilket sätt din kropp svarar och tål träning. Vissa av oss är lämpade för att springa marathon medan andra passar bättre för att springa 100 m. Din genetiska kod kan du inte ändra men alla andra faktorer kan du påverka till det bättre.
Skaffa en egen coach för att lättare hitta balansen

Kommentarer
Postat av: Anonym

Mycket intressant blogg du har :)!

2007-01-28 @ 14:48:58
Postat av: elin

kul och intressant blogg :)

Postat av: SS

om jag vill få större rumpa, vad ska jag göra för övningar då? :)

2007-09-10 @ 00:12:59
Postat av: Linus

Du verkar väldigt kunnig, skulle du kunna hjälpa mig att hitta en "referenstabell" för rörlighet hos "vanliga svenson" då jag skriver en uppsats on rörlighets träning hos vanligt folk. hittar igen själv :/ , men du verkar veta vad du pratar om så du kanske vet mer än mig :)

Tack på förhand

2010-09-13 @ 10:29:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback