Träningstyper

Med träningslära menar vi läran om träning och kroppens svar på träningen. I denna första del går vi igenom kroppens svar på olika träningsformer.
De två huvudgrupperna av träning är aerob-, anaerob- träning.
I aerob träning kan vi räkna in lätt styrketräning, kondition och uthållighetsträning dvs träning / aktivitet där syretransporten till musklerna är tillräcklig och ingen mjölksyra bildas.
I anaerob träning är syretransporten till musklerna otillräcklig och då bildas mjölksyra. I denna grupp finns hårdare styrketräning, mjölksyreträning och vissa fartintervaller.
Styrketräningen kan alltså tillhöra båda grupperna beroende på vilken intensitet och mängd som vi tränar med.
I denna blogg kommer jag att hantera styrketräningen som en egen grupp.

De tre viktigaste träningstyperna i detta häfte är:
  • Konditionsträning
  • Distansträning
  • Styrketräning

Jag kommer även att kortfattat beskriva följderna av följande träningstyper:
  • Mjölksyreträning
  • Powerträning
  • Snabbhetsträning
  • Bålstabilitetsträning
  • Fartträning

Det finns en mängd olika namn på träningssätt som är mer eller mindre lika. Ofta har träningstyperna lite olika namn beroende på vilken idrott du är aktiv inom. I ovanstående fall kommer jag att hålla isär begreppen och jag definierar träningstyperna enligt följande:

Uthållighetsträning
Är träning med målet att vi skall orka hålla på länge. Men uthållighetsträningen innefattar även träning som gör att vi orkar hålla en hög fart en lite längre tid. Inom motionsidrott innebär det för det mesta träning med målet på 1 – 4 eller fler timmar. Medan det inom tävlingsidrotten  även kan innefatta fartuthållighet dvs. ex. en sprinter som tränar för att bibehålla hastigheten så hög som möjligt i 100m. I detta häfte kommer jag bara skriva om uthållighet som något som pågår i mer än 60 min. När man tränar på denna intensitet orkar man för det mesta att prata obehindrat och träningen sker på 50-70% av max VO2 (maximalt syreupptag) eller 60-80% av maxpuls.

Konditionsträning
Det som vi i dagligt tal även kallar ”ork” eller ”flås”.
När man talar om kondition lite mer vetenskapligt menar man aerob kapacitet och maximalt syreupptag. Med aerob kapacitet avses den förmåga vi har att syresätta våra muskler och med maximalt syreupptag den nivå/intensitet som vi precis kan hålla innan vi får en överproduktion av mjölksyra. Denna nivå kan de flesta av oss som är tränade ligga på i ca 5-20 min, men det går att träna så att man kan hålla denna nivå i upp till en timma (t.ex. en tempocyklist). Konditionsträningen är betydligt jobbigare än distansträningen och i de flesta fall orkar du inte prata samtidigt som du träna på denna intensitet som bör vara 80-100% av max VO2 (maximalt syreupptag) eller 85-95% av maxpuls. Hur intensivt du ska jobba inom intervallet beror på intervallängden, din träningsbakgrund och fysiska status. Målet med denna träning är att du skall orka en högre intensitet eller högre hastighet i tidsintervallet 5-60 min och att förbättra din återhämtning.


Kommentarer
Postat av: karla

JÄVLA DÅLIG BLOGG.
tror inte du vet vad blogg är..
för det här är då fan ingen dagbok...
n00b!!

så stäng sidan å låt de som kan skriva om idrott göra detta..!"

2006-12-13 @ 08:39:40
Postat av: Erik

Grymt bra site! Tack för hjälpen ;)

2006-12-16 @ 15:01:05
Postat av: hej

Jag tycket att din sida är jätte bra!

2007-03-11 @ 21:17:52
Postat av: emmy

Mkt bra sida!:D

2008-03-24 @ 14:29:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback