Hur vi svarar på träning

Hur olika individer svarar på en typ träningsprogram eller träningssätt variera väldigt mycket. Faktorer som påverkar är, träningsbakgrund, ålder, kön och ditt genetiska arv.

Den genetiska koden (arvet) har visat sig ha en oerhörd betydelse för den enskilda individen. Det finns dom som leva hur osunt som helst och ändå bli 90 år medans vissa som lever sunt och motionerar dör i en hjärtinfarkt vid 50 års ålder.

När det gäller svar på träningen skiljer det si också vissa har jätte lätt för att få muskler och oberoende på vilken teknik de använder blir de starka och kraftiga medans en person med ”löparkropp”  får det jättesvårt att gå upp något enstaka kilo i muskelmassa även om han gör allt rätt.

Utifrån tanken om livsstil och ålder kan man tänka sig att vi föds med en viss genetisk maxålder och sedan sänker vi denna maxålder olika fort beroende på hur vi lever. Det är även så att vårat arv påverkar hur mottagliga vi är för att bli feta, bli sjuka osv. Hur snabbt och mycket du vill minska din maxålder är upp till dig.

Hur din kropp svarar på träningen styrs alltså mycket av ditt arv. Två personer som tränar likadant kan få olika effekt och olika snabbt nå önskad effekt. Det är bl.a. därför det är så vanskligt att följa en kompis program (framför allt om det är konstruerat just för henne / honom). Även om han / hon har gjort ett jättebra resultat med sitt program är det inte säkert att det kommer göra samma nytta för dig.

Som fystränare och personlig tränare gäller det för mig att hitta den enskilda individens ultimata väg. Och de faktorer jag behöver ta hänsyn till är bl.a. träningsbakgrund, kön, ålder och arvet. Grunden av träningsprogrammen bygger på forskning från olika universitet mm samt egen erfarenhet ( från mer än 12000 tidigare träningsprogram) och utifrån detta följer jag sedan utvecklingen med hjälp av tester och träningsuppföljning och bygger vidare på programmen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback